Treceți la conținutul principal

ECOTURISMUL - O CALE SUSTENABILA MINUNATA PENTRU A CALATORI

Ecoturismul (sau turismul sustenabil) este acela când cineva pleacă într-o vacanță și vizitează locuri din natură neexploatate sau relativ neexplorate, având totodată grijă de mediul înconjurător, în timp ce turistul se cazează de regulă în casa gazdei sale.

Este privit ca o alternativă la turismul obișnuit ce poate fi într-o mare măsură nesustenabil. Scopul acestuia este de a învăța despre cultura localnicilor, poate chiar de a ajuta la creșterea profitului economic al comunităților locale, de a încuraja înțelegerea și respectul diferitelor culturi și drepturi ale omului, de a susține dezvoltarea personală și, desigur, distracția și relaxarea. Toate acestea cu cea mai mică amprentă de carbon și în cel mai responsabil și sustenabil mod posibil.


Ideea din spatele ecoturismului este că el vine în aceeași măsură atât în beneficiul turiștilor, cât și al localnicilor. Iată câteva recomandări la eco-turism:
  • Protecția mediului înconjurător – asta înseamnă mersul pe cărare, nelăsarea gunoiului în urmă și neaprinderea focului, precum și protejarea resurselor (a nu folosi nesăbuit apa).
  • Nonintervenția în viața sălbatică – asta însemnând că nu ar trebui să hrănim sau să speriem animalele.
  • Respectarea culturii și a tradițiilor locului – prin purtarea unei îmbrăcăminți adecvate și adoptarea unui comportament corespunzător.
Ecoturismul poate include multe activități, precum navigația, mersul pe bicicletă, plimbările, mersul cu caiacul, înotul, scufundările și multe altele. Când se călătorește pe distanțe mai mari este recomandat transportul în comun, în special cel electric.

Un exemplu în domeniu, dar și pentru punerea în evidență a agroturismului, este Constantin Furtuna. El deține o casă cu o grădină frumoasă cu permacultură în zona rurală a Moldovei. Tot timpul anului el găzduiește turiști din toată lumea care vor să afle despre cultura moldovenească, tradițiile, împrejurimile locului și multe altele. El organizează diferite activități, cum ar fi grădinăritul, excursii cu cortul, ciclism, privitul păsărilor și multe altele. De asemenea, poți învăța despre diverse plante și ierburi medicinale ori despre răsădirea și recoltarea diferitelor legume, culegerea fructelor de pădure, a fructelor și a strugurilor. Poate totodată să prepare mâncăruri delicioase și să-ți dea sfaturi despre dieta vegană și raw-vegană. Află mai multe despre asta aici. Deasemenea pentru vizita LaCostel, scrie pe pagina FaceBook.


În ultimii ani, ecoturismul s-a extins și a dat naștere multor afaceri și locuri de muncă care sunt direct legate de turism. Pădurile, viața sălbatică și natura au fost protejate, iar comunitățile locale au fost reabilitate.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 2017 este ”Anul Internațional al Turismului Sustenabil pentru Dezvoltare”, așa că hai să încurajăm mai mult această modalitate de a călători.

Apreciați-ne și urmați-ne pe rețelele sociale!
Pagina fanilor Facebook și Instagram

Susțineți-ne cu o donație! Paypal

BLOG  |  ECOTURISM  |  PROIECT ECO  |  VLOG  |  PERMACULTURA  |  CĂLĂTORIA MEA  |  AJUTAND  |  CONTACT  |  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PREZENTARE PERMACULTURA

Seminar despre Permacultur ă Am fost la Eco-Village Moldova unde am împărtășit timp de o oră experiența și descoperirile în domeniul Permaculturii în propria grădină. Am fost bucuros să răspund la toate întrebările legate de acest subiect. Îmi place să lucrez în colaborare cu natura, mai ales că acest lucru ne poate face viața autosuficientă și durabilă. PRIMĂVARA Primavara in a grădina cu permacultură va fi întotdeauna mai frumoasă și mai plină de natură. Diferența este ușor de recunoscut. Grădina mea este plină de diversitate organică, pomi fructiferi, tufișuri, ierburi, de asemenea, tot solul este acoperit cu fîn, frunziș sau paie care imită mediul natural. În partea stângă, există un teren deschis vizibil, deșert agricol așa cum îl numesc astăzi. Aceasta este marea diferență între grădina cu Permacultură și grădina administrată în mod tradițional. Știm că numai într-o grădină cu Permacultură viața biologică și solul fertil vor fi din ce în ce mai bune în fiecare an, acesta este mod

VLOG - PERMACULTURA IN MOLDOVA LA ECOCOSTEL

Vlog - Permacultura în Moldova Grădina EcoCostel este situată pe același teren al pensiunii EcoCostel, în partea de sud a Moldovei, lângă orașul Cahul, în satul Roșu.  Proprietarul Constantin este pasionat de Permacultură, o metodă de grădinărit durabilă, unde are o grădină frumoasă în care cresc o varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, tufișuri de fructe de pădure.  Această grădină locală oferă o varietate de semințe organice sau semințe de moștenire, rădăcini de plante și flori, tufe tinere și pomi fructiferi.  Constantin, oferă cursuri online și offline folosind metode practice cu exemple.  Veți învăța tot ce aveți nevoie pentru a începe o grădină de la zero, folosind, de asemenea, minimum de timp și resurse.  Metodele pe care le veți descoperi aici sunt naturale și simple, luate din principiile și natura Permaculturii.  În ultimii 9 ani, Constantin a experimentat și a învățat despre grădinăritul ecologic și viața durabilă, astfel că a dobândit atât de multe cunoștințe, iar

AGRICULTORUL VIITORULUI ESTE IN SATUL ROSU

UNIC / Este tânăr, cunoaște limbi străine și repară calculatoare, însă „ascunde” o adevărată comoară în spatele casei, care i-ar face invidioși pe mulți dintre carieriști sau marii businessmeni. Constantin Furtuna din satul Roșu, raionul Cahul, pare la prima vedere un tânăr care nu s-ar deosebi în mulțime, însă când vine mai aproape și începe să vorbească „te scutură” de tot ce-i negativ și stresant și te face să vezi și să înțelegi viața altfel. Nu i se șterge nicio clipă de pe chip zâmbetul, iar fiecare gest transmite o poftă incomensurabilă de viață. A descoperit acasă o altfel de agricultură Spune că s-a simțit mereu contopit cu natura și a venit să studieze ecologia în capitală „pentru a întinde o mână de ajutor celei care ne ține în viață”. „Natura este în pericol din cauză că omul își dorește tot mai multe de la ea fără să-i pese că ea poate oferi lucruri cu mult mai frumoase, dacă nu ar fi hărțuită. Am renunțat la facultate, pentru că nu era ceea ce am așteptat. În 2012, am rev