Treceți la conținutul principal

AGRICULTORUL VIITORULUI ESTE IN SATUL ROSU

UNIC / Este tânăr, cunoaște limbi străine și repară calculatoare, însă „ascunde” o adevărată comoară în spatele casei, care i-ar face invidioși pe mulți dintre carieriști sau marii businessmeni.

Constantin Furtuna din satul Roșu, raionul Cahul, pare la prima vedere un tânăr care nu s-ar deosebi în mulțime, însă când vine mai aproape și începe să vorbească „te scutură” de tot ce-i negativ și stresant și te face să vezi și să înțelegi viața altfel. Nu i se șterge nicio clipă de pe chip zâmbetul, iar fiecare gest transmite o poftă incomensurabilă de viață.

A descoperit acasă o altfel de agricultură

Spune că s-a simțit mereu contopit cu natura și a venit să studieze ecologia în capitală „pentru a întinde o mână de ajutor celei care ne ține în viață”. „Natura este în pericol din cauză că omul își dorește tot mai multe de la ea fără să-i pese că ea poate oferi lucruri cu mult mai frumoase, dacă nu ar fi hărțuită. Am renunțat la facultate, pentru că nu era ceea ce am așteptat. În 2012, am revenit în satul natal și am descoperit o altfel de agricultură datorită unui amic de-al meu din străinătate. Am rămas perplex că poate exista așa ceva. Este vorba de permacultură, metodă care îți permite să faci agricultură performantă fără mulți bani”, comunică tânărul.


Performanțe, fără a cheltui un sfanț

Constantin spune că metoda prevede acoperirea solului din grădină cu frunze uscate, rumeguș sau paie, ceea ce face să învingi inteligent în lupta cu buruienile și să protejezi eficient bogăția pământului. „Solul conține microbacterii care fac din sol o adevărată sursă de hrană. Anume datorită permaculturii, această avuție este protejată de razele ultraviolete ale soarelui sau de alți factori care o distrug. Un alt mare avantaj că, în proporție de 90%, scapi de buruieni și nici nu trebuie să prelucrezi pământul. Înainte trebuia să prășesc, să sap și să folosesc toate metodele tradiționale pentru a vedea grădina în rod. Acum fac unele lucrări doar primăvara, deoarece aceste paie în toamnă putrezesc și se transformă într-o adevărată bombă de resurse naturale care alimentează solul. Grădina nu trebuie irigată decât dacă nu plouă mai mult de două săptămâni. Deci, ce să vă spun? Nu depun efort fizic și nu utilizez niciun fel de substanțe pentru combaterea buruienilor sau a dăunătorilor pentru că nu este necesar, dar am o grădină doldora de legume și plante care te umplu de sănătate, energie și vitalitate fără să cheltui vreun sfanț”, relatează înflăcărat agricultorul de la Roșu.

Plante de peste mări și țări, în grădina lui Constantin


Grădina sa reprezintă un adevărat micro-ecosistem creat după regulile permaculturii, nimic nu este plantat întâmplător, iar în grădină poți găsi legume sau plante care nu credeai că pot fi crescute în R. Moldova. Spanac, broccoli, conopidă, rozmarin, salvie sau salate de care mulți nici nu au auzit pot fi găsite la Roșu, în grădina lui Constantin, care nu mai știe nici numărul speciilor de plante aromatice și medicinale pe care le cultivă de rând cu legumele autohtone. Experiența acumulată din comunicarea cu cei veniți din afară l-a ajutat să atingă o asemenea performanță.

Americani, japonezi, australieni și turiști din practic toate țările europene au rămas încântați și impresionați de cele văzute. Și nu sunt dați pe spate de peisajul rupt de realitate de pe plajele unei țări exotice, dar de grădina micuță a tânărului din satul Roșu. „Este un website unde îți poți face prieteni turiști și te pot primi la ei în casă dacă ajungi în țara respectivă. Așa mi-am făcut o mulțime de prieteni. Chiar acum am în ospeție un cuplu de americani.

Turiști de pe toate continentele, îndrăgostiți de atmosfera de la Roșu


Ei privesc ca pe ceva exotic tot ce se întâmplă în sat, pot gusta din tot ceea ce crește în grădină, iar eu le gătesc bucate tradiționale. Ei spun că nici nu își imaginau că pot să simtă atâta liniște sufletească și împăcare, iar gustul legumelor li se pare absolut fenomenal. Spun că până a veni la Roșu consumau legume artificiale și aveau o viață artificială”, spune tânărul.

Agricultura viitorului

Constantin Furtuna își câștigă existența predând lecții de limba română, rusă sau engleză pe skype, repară calculatoare „și este deasupra tuturor regulilor”. Tânărul susține că aceasta este agricultura viitorului și cine construiește acest pod dintre sufletul său și natură înțelege, de fapt, la ce se rezumă fericirea.

„Tot mai mulți fermieri din statele dezvoltate se orientează spre agricultura ecologică după metoda permaculturii, deoarece înțeleg că nu are rost să cheltui bani pe substanțe care fac din legume niște mutanți plini de otrăvuri. În același timp, consumatorii străini sunt tot mai interesați de legumele crescute în sălbăticia creată de natură, care doar în așa mod oferă tot ce e mai bun. Faptul că la noi găsești fructe și legume care păstrează gustul și aroma naturală reprezintă o adevărată atracție pentru cei din afară. Astfel, agricultura ecologică reprezintă viitorul sănătos al nostru”, consideră agricultorul din Roșu.

Nu vrea să plece în străinătate și se vede peste ani alături de soție și copii trăind în această simbioză cu natura, ceea ce pentru el este adevărata fericire pe care nu ar schimba-o niciodată pe vile, mașini de lux sau pe celebritate.

Sursa: ZiarulNational.md


Grădina lui Costel este situată în satul Rosu în partea de sud a Republicii Moldova, lângă orașul Cahul. Proprietarul Constantin este pasionat de Permacultură - un model de agricultură ecologică, durabilă, sustenabilă, unde are o grădină frumoasă, unde cresc o varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, arbuști de fructe de pădure. Această grădină locală oferă o varietate de semințe organice sau semințe din soiuri sălbatice, rădăcini de plante și flori, arbuști și pomi fructiferi crescuți din semințe. Practic mai mult de cinci ani Permacultura aplicată in grădina de acasă. În lecțiile create pentru a împarte experiența mea în domeniu vei învăța ceva foarte util. Pe parcurs voi mai crea asemenea video lectii in care voi povesti ceea ce am invățat din propria experiență, aplicând regulile naturii și permaculturei.

WebSite-ul www.EcoCostel.com și VLOG și Sustine-mă cu donații pentru crearea unei livezi eco / pădure comestibilă și a unei pepeniere pe un teren mai mare.

Apreciați-ne și urmați-ne pe rețelele sociale!
Pagina fanilor Facebook și Instagram


BLOG  |  ECOTURISM  |  PROIECT ECO  |  VLOG  |  PERMACULTURA  |  CĂLĂTORIA MEA  |  AJUTAND  |  CONTACT  |  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PREZENTARE PERMACULTURA

Seminar despre Permacultur ă Am fost la Eco-Village Moldova unde am împărtășit timp de o oră experiența și descoperirile în domeniul Permaculturii în propria grădină. Am fost bucuros să răspund la toate întrebările legate de acest subiect. Îmi place să lucrez în colaborare cu natura, mai ales că acest lucru ne poate face viața autosuficientă și durabilă. PRIMĂVARA Primavara in a grădina cu permacultură va fi întotdeauna mai frumoasă și mai plină de natură. Diferența este ușor de recunoscut. Grădina mea este plină de diversitate organică, pomi fructiferi, tufișuri, ierburi, de asemenea, tot solul este acoperit cu fîn, frunziș sau paie care imită mediul natural. În partea stângă, există un teren deschis vizibil, deșert agricol așa cum îl numesc astăzi. Aceasta este marea diferență între grădina cu Permacultură și grădina administrată în mod tradițional. Știm că numai într-o grădină cu Permacultură viața biologică și solul fertil vor fi din ce în ce mai bune în fiecare an, acesta este mod

VLOG - PERMACULTURA IN MOLDOVA LA ECOCOSTEL

Vlog - Permacultura în Moldova Grădina EcoCostel este situată pe același teren al pensiunii EcoCostel, în partea de sud a Moldovei, lângă orașul Cahul, în satul Roșu.  Proprietarul Constantin este pasionat de Permacultură, o metodă de grădinărit durabilă, unde are o grădină frumoasă în care cresc o varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, tufișuri de fructe de pădure.  Această grădină locală oferă o varietate de semințe organice sau semințe de moștenire, rădăcini de plante și flori, tufe tinere și pomi fructiferi.  Constantin, oferă cursuri online și offline folosind metode practice cu exemple.  Veți învăța tot ce aveți nevoie pentru a începe o grădină de la zero, folosind, de asemenea, minimum de timp și resurse.  Metodele pe care le veți descoperi aici sunt naturale și simple, luate din principiile și natura Permaculturii.  În ultimii 9 ani, Constantin a experimentat și a învățat despre grădinăritul ecologic și viața durabilă, astfel că a dobândit atât de multe cunoștințe, iar