Treceți la conținutul principal

PERMACULTURA, AGRICULTURA CARE NU AGRESEAZĂ PĂMÂNTUL

Permacultura reprezintă un set de tehnici de grădinărit care tratează pământul și crează un ecosistem natural ce se autosusține, ceea ce înseamnă mai puțin efort fizic din partea omului. Conceptul, inventat de australianul Bill Mollison și David Holmgren în anii 1978, care a devenit un mod de viață pentru Constantin Furtuna din satul Roșu, raionul Cahul.

Permacultura sau „agricultura permanentă” folosește principii 100% naturale. Metoda de grădinărit are la bază grija față de pământ, față de oameni și limitarea consumării resurselor. „Agricultura tradițională merge împotriva naturii pentru că degradează solul, iar permacultura îmbunătățește pământul și lucrează în armonie cu natura”, spune tânărul agricultor.


Întoarcerea la natură

În primăvara anului 2012, Constantin Furtuna a revenit la pasiunea sa pentru grădinărit după ce un prieten din Olanda i-a povestit despre agricultura fără udare, chimie, arat, prășit și muncă istovitoare, astfel a auzit de termeni precum „mulcirea” – acoperirea pământului cu paie, fân sau frunze uscate pentru a-i menține umididatea – sau „afânarea” – nesăparea pământului cu sapa, ci doar se afânează solul la o adâncime de 7-10 centimetri, fără a întoarce brazda. „Eu nu sap pământul niciodată. În fiecare primăvară, afânez solul la o adâncime de 7-10 centimetri cu un instrument în formă de furcă dublă, astfel împing cu piciorul în jos și trag, iar brazda nu se întoarce, doar se înclină ușor. În aceeași zi, fac gropițe cu colțul sapei și pun câte un cartof sau răsad. Eu nu prășesc niciodată buruienile. Ca ele să nu crească, acoper pământul din grădină cu un strat de paie cu grosimea de 7 centimetri. Buruienile mari le tai cu un foarfece, dar nu le scot din rădăcină, deoarece ele reprezintă hrană pentru organismele vii. Paiele mențin umiditatea solului, după ce putrezesc servesc îngrășăminte pentru pământ și râme”, explică Constantin.

În permacultură este foarte importantă organizarea terenului, în funcție de nevoile plantelor, arbuștilor, pomilor, legumelor și cerealelor. „În permacultură nu există monoculturi – când se plantează una sau două culturi pe suprafețe mari. Toate culturile agricole se plantează pe suprafețe mici, ținând cont de compatibilitatea plantelor sau alelopatie. Altfel spus, toți trebuie să fie prieteni și să se dezvolte în armonie. La o distanță de 2-3 metri de un pom pot fi plantați arbuști, căpșuni etc. În 10 arii de pământ am peste 120 de specii de plante, răsădite de mine și cele sălbatice. Printe culturi am amarant, quinoa, verdeață, legume, pomușoare, secară, grâu spelta, flori și copaci fructiferi. Dintre plantele sălbatice sunt păpădia, trifoiul etc pe care le pun în salate”, menționează agricultorul.


Agricultura viitorului

Pentru Constantin Furtuna, florile, insectele și plantele sunt cei mai buni prieteni. Acesta le îngrijește cu multă dragoste și deseori urmărește dezvoltarea, înflorirea și creșterea lor. „Urmăresc mediul ambiant, cum trăiesc insectele, cum merge viața, astfel devin conștient. Râmele nu sunt dăunătoare solului. De când practic permacultura – solul a devenit fertil, acum pot crește morcov, fructele sunt mai dulci și aromate. Eu reînvii pământul, deoarece a fost exploatat prea mult. Timp de cinci ani trebuie să ajut pământul, plantele și insectele. La mine vin prieteni pentru a mânca cireșe și spun că așa gust nu au mai întâlnit nicăieri”, afirmă 
tînărul.


Agricultorul din satul Roșu, Cahul, mai spune că permacultura poate fi practicată pe larg în Republica Moldova. Aceasta fiind agricultura viitorului, spune el, iar oamenii trebuie să fie conștienți că metodele convenționale de prelucrare a pământului degradează solul și duc la dispariția unor plante și insecte. „La nivel local avem nevoie de împădurire. Defrișarea pădurilor duce la încălzirea rapidă, iar efectul de seră este o daună mare. Terenurile arabile nu au copaci sau au doar un rând de copăcei. Fiecare agricultor trebuie să-și planteze copaci pe lot, fie fructiferi sau de pădure. Graurii, porumbeii și alte păsări atacă culturile agricole pentru că omul le-a mâncat pomușoarele și nu au altă hrană. Nu trebuie să ne gândim doar la noi”, spune el.

Din anul 2015, la 3 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Permaculturii, la inițiativa Australiei. Evenimentul a devenit popular la nivel mondial, iar anual este sărbătorit în peste 35 de țări.

Sursa: Moldnova.eu
Grădina lui Costel este situată în satul Rosu în partea de sud a Republicii Moldova, lângă orașul Cahul. Proprietarul Constantin este pasionat de Permacultură - un model de agricultură ecologică, durabilă, sustenabilă, unde are o grădină frumoasă, unde cresc o varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, arbuști de fructe de pădure. Această grădină locală oferă o varietate de semințe organice sau semințe din soiuri sălbatice, rădăcini de plante și flori, arbuști și pomi fructiferi crescuți din semințe. Practic mai mult de cinci ani Permacultura aplicată in grădina de acasă. În lecțiile create pentru a împarte experiența mea în domeniu vei învăța ceva foarte util. Pe parcurs voi mai crea asemenea video lectii in care voi povesti ceea ce am invățat din propria experiență, aplicând regulile naturii și permaculturei.


WebSite-ul www.EcoCostel.com și VLOG și Sustine-mă cu donații pentru crearea unei livezi eco / pădure comestibilă și a unei pepeniere pe un teren mai mare.

Apreciați-ne și urmați-ne pe rețelele sociale!
Pagina fanilor Facebook și Instagram


BLOG  |  ECOTURISM  |  PROIECT ECO  |  VLOG  |  PERMACULTURA  |  CĂLĂTORIA MEA  |  AJUTAND  |  CONTACT  |  


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PREZENTARE PERMACULTURA

Seminar despre Permacultur ă Am fost la Eco-Village Moldova unde am împărtășit timp de o oră experiența și descoperirile în domeniul Permaculturii în propria grădină. Am fost bucuros să răspund la toate întrebările legate de acest subiect. Îmi place să lucrez în colaborare cu natura, mai ales că acest lucru ne poate face viața autosuficientă și durabilă. PRIMĂVARA Primavara in a grădina cu permacultură va fi întotdeauna mai frumoasă și mai plină de natură. Diferența este ușor de recunoscut. Grădina mea este plină de diversitate organică, pomi fructiferi, tufișuri, ierburi, de asemenea, tot solul este acoperit cu fîn, frunziș sau paie care imită mediul natural. În partea stângă, există un teren deschis vizibil, deșert agricol așa cum îl numesc astăzi. Aceasta este marea diferență între grădina cu Permacultură și grădina administrată în mod tradițional. Știm că numai într-o grădină cu Permacultură viața biologică și solul fertil vor fi din ce în ce mai bune în fiecare an, acesta este mod

VLOG - PERMACULTURA IN MOLDOVA LA ECOCOSTEL

Vlog - Permacultura în Moldova Grădina EcoCostel este situată pe același teren al pensiunii EcoCostel, în partea de sud a Moldovei, lângă orașul Cahul, în satul Roșu.  Proprietarul Constantin este pasionat de Permacultură, o metodă de grădinărit durabilă, unde are o grădină frumoasă în care cresc o varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, tufișuri de fructe de pădure.  Această grădină locală oferă o varietate de semințe organice sau semințe de moștenire, rădăcini de plante și flori, tufe tinere și pomi fructiferi.  Constantin, oferă cursuri online și offline folosind metode practice cu exemple.  Veți învăța tot ce aveți nevoie pentru a începe o grădină de la zero, folosind, de asemenea, minimum de timp și resurse.  Metodele pe care le veți descoperi aici sunt naturale și simple, luate din principiile și natura Permaculturii.  În ultimii 9 ani, Constantin a experimentat și a învățat despre grădinăritul ecologic și viața durabilă, astfel că a dobândit atât de multe cunoștințe, iar

AGRICULTORUL VIITORULUI ESTE IN SATUL ROSU

UNIC / Este tânăr, cunoaște limbi străine și repară calculatoare, însă „ascunde” o adevărată comoară în spatele casei, care i-ar face invidioși pe mulți dintre carieriști sau marii businessmeni. Constantin Furtuna din satul Roșu, raionul Cahul, pare la prima vedere un tânăr care nu s-ar deosebi în mulțime, însă când vine mai aproape și începe să vorbească „te scutură” de tot ce-i negativ și stresant și te face să vezi și să înțelegi viața altfel. Nu i se șterge nicio clipă de pe chip zâmbetul, iar fiecare gest transmite o poftă incomensurabilă de viață. A descoperit acasă o altfel de agricultură Spune că s-a simțit mereu contopit cu natura și a venit să studieze ecologia în capitală „pentru a întinde o mână de ajutor celei care ne ține în viață”. „Natura este în pericol din cauză că omul își dorește tot mai multe de la ea fără să-i pese că ea poate oferi lucruri cu mult mai frumoase, dacă nu ar fi hărțuită. Am renunțat la facultate, pentru că nu era ceea ce am așteptat. În 2012, am rev