Treceți la conținutul principal

EVENIMENTE SI RESURSE

Calendarul evenimentelor din satul Roșu

PRIMĂVARA
Martie:

1 Martie, copiii realizează Mărțișorul tradițional pentru ca familia și prietenii să poarte pe tot parcursul lunii martie ca simbol al primăverii.

8 Martie, ziua internațională a femeii în Moldova, obiceiul de a oferi femeilor flori încă prevalează.

La mijlocul lunii martie, oamenii tăiau viile și atașează viile la suporturi și ordonează rindurile din grădini.


Aprilie:

Paștele ortodox (data variază în fiecare an) în orele dimineții, oamenii aduc cu ei la biserică mâncare, ouă vopsite, Cozonac (Paskha, o pâine dulce din Europa de Est făcută în mod tradițional la Paști), în schimbul unei binecuvântări cu apă sfințită.

Paștele Blajinilor

(Paștele blajinilor duminica și / sau luni la o săptămână după Paște) Oamenii se întorc în satul / orașul lor de origine și se alătură întregii comunități din cimitir aducând mâncare, vin și cadouri petrecând ziua împreună și amintindu-și de membrii familiei decedați. 

Mai: 

1 Mai, ziua internațională a muncii atunci oamenii merg la pădure cu prietenii și / sau familia pentru a se relaxa și a face grătar. 

9 Mai - Ziua Victoriei

Sărbătoare la victoria sovieticilor din cel de-al doilea război mondial, există întâlniri memoriale în fiecare sat / oraș. Fiecare sat a trimis sute de oameni la război. Monumentele orașului au o flacără eternă. Multe monumente au o armă de artilerie îndreptată în direcția României de unde a atacat inamicul.

Ziua Europei este o nouă sărbătoare care sărbătorește punctele de vedere și ideile integrării UE.

Dulce Floare de Salcam, festival de muzică și folclor organizat la Cahul în a treia sau a patra duminică a lunii mai.


VARA

Iunie, Iulie și August:

Sătenii sunt ocupați cu plivirea sau prășit, udarea și întreținerea grădinilor, precum și a viilor și a câmpurilor de porumb.
La sfârșitul lunii iunie / începutul lunilor iulie, cerealele sunt recoltate pentru pâine.
În fiecare an „uniform”, la începutul lunii iulie, în orașul Cahul găzduiește festivalul de muzică și folclor, „Nufărul Alb” („ White Nymphaea ”). Dansatorii tineri vin 
și din multe alte țări. Festivalul include gustări de vinuri locale, alimente și meșteșuguri realizate manual.
Faces of Friends Festival, un festival de muzică pop, rock și jazz, desfășurat în august (date exacte variază) în Cahul.
La sfârșitul lunii august, floarea-soarelui este recoltată pentru ulei și semințe.

TOAMNA

Colectarea roadei agricole și pregătirea lemnului pentru foc iarna.

Septembrie:

Pregătirea butoaielor pentru vin. Recoltarea și zdrobirea strugurilor.
Mai târziu, recolta porumb.

Octombrie:

Festivalul Vinului din Moldova la Chișinău în primul weekend din octombrie oferă probe gratuite, dacă se achiziționează un „pahar”.
Festivalul vinului din Cahul în a două săptămână din octombrie oferind degustare gratuit.

Noiembrie:

8 noiembrie, ziua satului Roșu (Hramul Satului în Roșu): Satul este sărbătorit în ziua de sfîntul „Dumitru” cu muzică, din folclorul popular, concurs de lupte „trânta” luptând pentru premiul unei animal viu, miel, cocoș sau iepure.
21 noiembrie, ziua orașului Cahul (Hramul Orașului în Cahul) (în ziua sfîntului Mihail, sărbătoare națională, cu muzică, gastronomie, cultură și folclor local) și o cursă de biciclete.

Colectarea fructelor de pădure (măceșe, porumbar, păducel, etc.)

IARNA 

24 Decembrie: Copii care cântă „colinde” primind ca răsplată bani și dulciuri.
25 Decembrie, Crăciunul urmând noului calendar. 
31 Decembrie: Copiii cântă și recită poezii cu urări de bine pentru Anul Nou primind ca răsplată bani și dulciuri. 
6 Ianuarie: Copii care cântă „colinde” primind ca răsplată bani și dulciuri.
7 Ianuarie, Crăciun ortodox urmand tradiția din calendarul vechi.

RESURSE

Cultura și istoria moldovenească:

Lonely Planet - Seria de căr
ți în călătorii prin lume și în Moldova.
Moldova Holiday - Un site informativ pentru călători și turiști.
Bucătăria Moldovenească 
Sărbători publice în Moldova
Republica Moldova - Site-ul oficial
Agenția de Turism a Republicii Moldova
Vinul Moldovei - O prezentare generală a vinului excelent al Moldovei, inclusiv regiunile viticole și soiurile cultivate.
Wikipedia - Moldova - Informații  din enciclopedie istoria și cultura Moldovei.

Ghiduri și transporturi urbane:

Rezervați-vă camera la EcoCostel din pagina ContactServiciile noastre nu sunt taxate, dar este binevenit un sprijin cu o donație. Îți mulțumesc pentru interes!

BLOG  |  ECOTURISM  |  PROIECT ECO  |  VLOG  |  PERMACULTURA  |  CĂLĂTORIA MEA  |  AJUTAND  |  CONTACT  |  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PREZENTARE PERMACULTURA

Seminar despre Permacultur ă Am fost la Eco-Village Moldova unde am împărtășit timp de o oră experiența și descoperirile în domeniul Permaculturii în propria grădină. Am fost bucuros să răspund la toate întrebările legate de acest subiect. Îmi place să lucrez în colaborare cu natura, mai ales că acest lucru ne poate face viața autosuficientă și durabilă. PRIMĂVARA Primavara in a grădina cu permacultură va fi întotdeauna mai frumoasă și mai plină de natură. Diferența este ușor de recunoscut. Grădina mea este plină de diversitate organică, pomi fructiferi, tufișuri, ierburi, de asemenea, tot solul este acoperit cu fîn, frunziș sau paie care imită mediul natural. În partea stângă, există un teren deschis vizibil, deșert agricol așa cum îl numesc astăzi. Aceasta este marea diferență între grădina cu Permacultură și grădina administrată în mod tradițional. Știm că numai într-o grădină cu Permacultură viața biologică și solul fertil vor fi din ce în ce mai bune în fiecare an, acesta este mod

VLOG - PERMACULTURA IN MOLDOVA LA ECOCOSTEL

Vlog - Permacultura în Moldova Grădina EcoCostel este situată pe același teren al pensiunii EcoCostel, în partea de sud a Moldovei, lângă orașul Cahul, în satul Roșu.  Proprietarul Constantin este pasionat de Permacultură, o metodă de grădinărit durabilă, unde are o grădină frumoasă în care cresc o varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, tufișuri de fructe de pădure.  Această grădină locală oferă o varietate de semințe organice sau semințe de moștenire, rădăcini de plante și flori, tufe tinere și pomi fructiferi.  Constantin, oferă cursuri online și offline folosind metode practice cu exemple.  Veți învăța tot ce aveți nevoie pentru a începe o grădină de la zero, folosind, de asemenea, minimum de timp și resurse.  Metodele pe care le veți descoperi aici sunt naturale și simple, luate din principiile și natura Permaculturii.  În ultimii 9 ani, Constantin a experimentat și a învățat despre grădinăritul ecologic și viața durabilă, astfel că a dobândit atât de multe cunoștințe, iar

AGRICULTORUL VIITORULUI ESTE IN SATUL ROSU

UNIC / Este tânăr, cunoaște limbi străine și repară calculatoare, însă „ascunde” o adevărată comoară în spatele casei, care i-ar face invidioși pe mulți dintre carieriști sau marii businessmeni. Constantin Furtuna din satul Roșu, raionul Cahul, pare la prima vedere un tânăr care nu s-ar deosebi în mulțime, însă când vine mai aproape și începe să vorbească „te scutură” de tot ce-i negativ și stresant și te face să vezi și să înțelegi viața altfel. Nu i se șterge nicio clipă de pe chip zâmbetul, iar fiecare gest transmite o poftă incomensurabilă de viață. A descoperit acasă o altfel de agricultură Spune că s-a simțit mereu contopit cu natura și a venit să studieze ecologia în capitală „pentru a întinde o mână de ajutor celei care ne ține în viață”. „Natura este în pericol din cauză că omul își dorește tot mai multe de la ea fără să-i pese că ea poate oferi lucruri cu mult mai frumoase, dacă nu ar fi hărțuită. Am renunțat la facultate, pentru că nu era ceea ce am așteptat. În 2012, am rev