Treceți la conținutul principal

PERMACULTURA ÎN MOLDOVA E REALĂ!

Constantin Furtuna locuiește în sudul Moldovei. Se poate minuna de dragostea lui pentru grădinărit: în ziua de azi, tinerii nu sunt foarte dispuși să se angajeze în agricultură, preferând activități care consumă mai puțin timp. Constantin însuși a considerat cultivarea pământului o muncă obositoare, până acum nouă ani cînd a învățat despre permacultură - agricultura ecologică și a început să aplice aceste cunoștințe uimitoare în practică. Vă va povesti cu plăcere despre experiența sa de agricultură naturală fără chimicale, irigații și săpături.


Constantin, ce te-a motivat să practici permacultura?

Studiez engleza și găzduiesc adesea turiști. Un călător din Olanda mi-a spus despre agricultura naturală fără chimicale și irigații. Am fost imediat interesat și am început să caut informații despre permacultură pe youtube și pe google. De fapt, întotdeauna mi-a plăcut să am grijă de grădină, dar cultivarea pământului în mod tradițional este foarte dificilă și nu întotdeauna profitabilă, așa că tinerii „fug” din sate - de la o munca atât de istovitoare. Am gândit la fel cînd săpam pământul în fiecare primăvară și toamnă și petreceam tot timpul în grădină muncind din greu vara, și am realizat că este nefiresc. Am știut imediat că permacultura este exact ceea ce căutam.


Este realist să studiezi această „știință” agrară independent, din cărți?

Desigur! Așa învăț eu. Numai că este nevoie de mult timp. Fie petreci timp pentru a studia totul pe cont propriu prin cărți și tutoriale video, fie petreci timp pentru a câștiga bani și mergi la un seminar cu un specialist și înveți de la el. Personal, am citit mai multe broșuri ale lui Boris Bublik și Nikolai Kurdyumov, le-am urmărit prelegerile și seminariile pe internet. Aceștia sunt autori ucraineni, așa că sistemul lor este cel mai adaptat climatului nostru. Am studiat și principiile lui Sepp Holzer, dar proiectele lui, cred, nu sunt pentru Moldova. Au nevoie de mai mult spațiu, mai multă investiție, mai multă energie. Luați metoda parcela movila înaltă, de exemplu. Dacă încep să le fac în grădina mea, pot avea probleme cu vecinii mei: oamenii vor crede că pun la cale ceva (zâmbește). De asemenea, pentru parcele înalte, aveți nevoie de mult lemn (este așezat în interiorul creastei). În Moldova, lemnul este un lux, dar avem multă iarbă, iar iarba putredă este cea mai bună biomasă! Cred că regiunea noastră are un teren foarte generos, iar principiile lui Sepp Holzer sunt bune pentru locurile în care solul este mai puțin fertil sau grav epuizat. Deși poate cândva, dacă voi avea un lot mare în câmp, voi încerca și sistemul Holzer.


Ce succese ați obținut în doi ani în domeniul permaculturii?

Grandios! Nu sap deloc. În primul an am afânat pămantul cu 7 centimetri fără al întoarce, iar anul acesta am făcut gropițe pentru răsaduri și semințe cu sapa sau furca mea specială și așa am plantat totul. Acum nu pierd timpul luptându-mă cu buruienile - nu mă istovesc. Pentru a evita lupta cu buruienile în grădină, trebuie să așezi un strat gros de paie peste pământ, aproximativ șapte centimetri. Aproape toate culturile pot fi plantate astfel în paie. Da, pe alocuri iarba mai poate ieși, dar chiar mă bucur: se știe că majoritatea buruienilor sunt comestibile și foarte utile pentru om (loboda, păpădie, trifoi ...). Din cand în cand le pun în salată.


În acești doi ani recolta mea nu a crescut mult, dar nu mă străduiesc pentru asta, pentru că acest lucru este nefiresc: pământul ar trebui să dea cât poate. Dar în schimb nu ud grădina des. Doar roșiile, castraveții și varza au nevoie de apă la fiecare zece zile, și atunci dacă nu a fost ploaie în acest timp, aceste culturi trebuie irigate. În caz contrar, roadele vor fi mici.

De asemenea, „lupt” cu buruienile semănând cantități mari de pătrunjel, țelină și alte verdețuri în zone deschise. Adesea, lăstarii acestor plante „sufocă” iarba, iar apoi pot folosi acestă verdeață pentru hrană dacă trebuie să le răresc în grădină. În acest caz (acest lucru este valabil pentru toate semințele în principiu, inclusiv pentru semințele de morcov și sfeclă), stratul de paie de pe parcela de morcov și alte culturi semănate direct în sol ar trebui să fie minim - 1 centimetru, deoarece aceste culturi au nevoie de mai mult soare.


Cum plantezi cartofi?

Afân pământul cu furca mea specială, iau un cartof neîncolțit și îl „înșurubez” în pământ aproape complet. Acopăr parcela cu un strat de paie de 12 cm. Plantez la distanța de 30 de centimetri, în total ocup o suprafață de aproximativ trei metri pătrați, nu mai mult! Și fac câte parcele de cartofi am nevoie, dar toate sunt în diferite părți ale grădinii. Este recomandabil să semănați semințe de gălbenele în jurul parcelelor de grădină - acestea sunt flori care alungă gândacii de Colorado. Așa că te vei bucura și vei înfrumuseța grădina.


Plantezi toate culturile în același timp cu vecinii sau trebuie semănate mai devreme?

Nu, în același timp cu toată lumea. Anterior, puteți însămânța doar semințele de roșii, castraveți și toate acele culturi care sunt de obicei plantate ca răsaduri. Pentru a fi 100% angajat în permacultură, este de dorit să aveți totul propriu: atât răsaduri, cât și semințe. Acesta este cel mai dificil lucru pentru mine de până acum. Magazinele vând acum semințe hibride. Din ele cresc fructe, ale căror semințe nu produc anul următor. În plus, hibrizii necesită prea multă întreținere: udare, fertilizare... Sunt nepotrivite pentru permacultură, deoarece necesită condiții nenaturale sau costisitoare. Așa că trebuie să ne creăm propria rezervă de semințe bune și sănătoase.


Este realist să promovăm permacultura în Moldova?

Da. Trebuie doar să explici oamenilor, să arăți prin exemplu personal avantajele acestui tip de agricultură. Metodele tradiționale de cultivare a pământului epuizează solul, cu fiecare an eficacitatea lor scade. Săpatul distruge structura solului și omoară micro și macroorganismele din sol. Și datorită tehnologiei no-till / ne săpat, rădăcinile plantelor rămân în pământ, care sunt un fel de sistem de irigare prin picurare dar și hrană. Apa este absorbită mai bine în sol, rămâne acolo mai mult timp. Pământul devine ca un burete!

Apropo, vecinul meu, după ce a învățat multe despre permacultură de la mine, începe deja să-și schimbe puțin stilul de lucru. A încetat să sape adânc și a început să mulcesească.


Ce faci cu resturile plantelor în toamnă când recolta este recoltată? Țăranii de obicei ard totul.

Las totul în grădină. Într-adevăr, în pădure, pe câmp, nimeni nu îndepărtează frunzișul și iarba de anul trecut, iar aceste reziduuri de plante putrezesc, iar pământul din aceste locuri este foarte bun. Datorită faptului că suntem angajați în agricultura tradițională de mulți ani, în grădinile noastre nu există bacterii care să poată descompune iarba, tulpinile și vârfurile de anul trecut. Deși în primul an totul a putrezit pe parcela mai bine decât mă așteptam. În timp, când microorganismele necesare populează solul, acestea vor procesa totul așa cum trebuie, transformându-l în biomasa cea mai valoroasă. Dar chiar dacă totul nu a avut timp să putrezească până în primăvară, puteți colecta rămășițele și le puteți folosi ca mulci în loc de paie atunci când plantați plante.


De cât teren are nevoie o familie pentru a se hrăni prin permacultură?

Cred că pentru o familie din trei ai nevoie de cel puțin 50 de ari. Pentru mine, pe viitor, vreau să cumpăr un hectar, și atunci nu sunt sigur că îmi va fi suficient. De remarcat că, dacă oamenii cresc animale, este nevoie și de pământ pentru a asigura animalelor hrana pentru iarnă. Când voi avea un teren cu o suprafață mai mare decât acum, vreau cu siguranță să „ocup” jumătate din teren pentru o grădină de pădure: plantez mulți pomi fructiferi și mai mulți arbori de pădure, vreau să cresc fructe de pădure și nu las mai mult de jumătate din teren pentru legume.


Din experiența mea, pot spune că o persoană se poate ocupa cu ușurință de 10 acri. Paie pentru plantarea unui astfel de lot, veți avea nevoie de aproximativ 80 de baloturi.

Ce sfaturi le puteți oferi începătorilor?

De fapt, eu sunt încă în procesul de învățare. Îmi doresc foarte mult să reușesc în permacultură, să organizez seminarii pe această temă, să consiliez oamenii cu privire la problema agriculturii naturale fără cultivare. Deja derulez blogul meu video despre permacultură în rusă, română și engleză.


Îi pot sfătui pe începători să planteze culturi, având în vedere compatibilitatea lor între ele. Pe Internet, există un tabel de compatibilitate al plantelor, gratuit. Dacă plantezi plante urmând această regulă, vei scăpa de dăunători și vei crește eficiența culturii, deoarece culturile cresc mai bine dacă au vecini favorabili.

Asigurați-vă să rețineți că nu există mono-cultura în permacultură. Totul este plantat pe suprafețe foarte mici, alternând între ele conform tabelului de combinare a plantelor. Nu poți să plantezi cartofi sau orice altceva pe toată suprafața grădinii. Recomandat 2-3 metri patrati pentru o parcelă din gradină!


Dacă aveți mult teren, lăsați câțiva ari neplantați. Desigur, acolo vor crește buruieni din semințele de anul trecut. Va trebui cosit înainte de înflorire, pentru a nu avea timp să dea semințe noi. Lăsați iarba tăiată pe pământ să putrezească. Faceți acest lucru acoperind de buruieni pe tot parcursul sezonului. Terenul va fi curățat, în timp 90 la sută din buruieni vor fi înlocuite cu legume și ierburi!

Permacultura este reală! Doar începe să încerci. Dar dacă v-ați apucat deja de treabă, duceți-o până la capăt. Abia atunci vei obține rezultatul dorit.


Grădina lui Costel este situată în satul Rosu în partea de sud a Republicii Moldova, lângă orașul Cahul. Proprietarul Constantin este pasionat de Permacultură - un model de agricultură ecologică, durabilă, sustenabilă, unde are o grădină frumoasă, unde cresc o varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, arbuști de fructe de pădure. Această grădină locală oferă o varietate de semințe organice sau semințe din soiuri sălbatice, rădăcini de plante și flori, arbuști și pomi fructiferi crescuți din semințe. Practic mai mult de cinci ani Permacultura aplicată in grădina de acasă. În lecțiile create pentru a împarte experiența mea în domeniu vei învăța ceva foarte util. Pe parcurs voi mai crea asemenea video lectii in care voi povesti ceea ce am invățat din propria experiență, aplicând regulile naturii și permaculturei.


WebSite-ul www.EcoCostel.com și VLOG și Sustine-mă cu donații pentru crearea unei livezi eco / pădure comestibilă și a unei pepeniere pe un teren mai mare.

Apreciați-ne și urmați-ne pe rețelele sociale!
Pagina fanilor Facebook și Instagram


BLOG  |  ECOTURISM  |  PROIECT ECO  |  VLOG  |  PERMACULTURA  |  CĂLĂTORIA MEA  |  AJUTAND  |  CONTACT  |  


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PREZENTARE PERMACULTURA

Seminar despre Permacultur ă Am fost la Eco-Village Moldova unde am împărtășit timp de o oră experiența și descoperirile în domeniul Permaculturii în propria grădină. Am fost bucuros să răspund la toate întrebările legate de acest subiect. Îmi place să lucrez în colaborare cu natura, mai ales că acest lucru ne poate face viața autosuficientă și durabilă. PRIMĂVARA Primavara in a grădina cu permacultură va fi întotdeauna mai frumoasă și mai plină de natură. Diferența este ușor de recunoscut. Grădina mea este plină de diversitate organică, pomi fructiferi, tufișuri, ierburi, de asemenea, tot solul este acoperit cu fîn, frunziș sau paie care imită mediul natural. În partea stângă, există un teren deschis vizibil, deșert agricol așa cum îl numesc astăzi. Aceasta este marea diferență între grădina cu Permacultură și grădina administrată în mod tradițional. Știm că numai într-o grădină cu Permacultură viața biologică și solul fertil vor fi din ce în ce mai bune în fiecare an, acesta este mod

VLOG - PERMACULTURA IN MOLDOVA LA ECOCOSTEL

Vlog - Permacultura în Moldova Grădina EcoCostel este situată pe același teren al pensiunii EcoCostel, în partea de sud a Moldovei, lângă orașul Cahul, în satul Roșu.  Proprietarul Constantin este pasionat de Permacultură, o metodă de grădinărit durabilă, unde are o grădină frumoasă în care cresc o varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, tufișuri de fructe de pădure.  Această grădină locală oferă o varietate de semințe organice sau semințe de moștenire, rădăcini de plante și flori, tufe tinere și pomi fructiferi.  Constantin, oferă cursuri online și offline folosind metode practice cu exemple.  Veți învăța tot ce aveți nevoie pentru a începe o grădină de la zero, folosind, de asemenea, minimum de timp și resurse.  Metodele pe care le veți descoperi aici sunt naturale și simple, luate din principiile și natura Permaculturii.  În ultimii 9 ani, Constantin a experimentat și a învățat despre grădinăritul ecologic și viața durabilă, astfel că a dobândit atât de multe cunoștințe, iar

AGRICULTORUL VIITORULUI ESTE IN SATUL ROSU

UNIC / Este tânăr, cunoaște limbi străine și repară calculatoare, însă „ascunde” o adevărată comoară în spatele casei, care i-ar face invidioși pe mulți dintre carieriști sau marii businessmeni. Constantin Furtuna din satul Roșu, raionul Cahul, pare la prima vedere un tânăr care nu s-ar deosebi în mulțime, însă când vine mai aproape și începe să vorbească „te scutură” de tot ce-i negativ și stresant și te face să vezi și să înțelegi viața altfel. Nu i se șterge nicio clipă de pe chip zâmbetul, iar fiecare gest transmite o poftă incomensurabilă de viață. A descoperit acasă o altfel de agricultură Spune că s-a simțit mereu contopit cu natura și a venit să studieze ecologia în capitală „pentru a întinde o mână de ajutor celei care ne ține în viață”. „Natura este în pericol din cauză că omul își dorește tot mai multe de la ea fără să-i pese că ea poate oferi lucruri cu mult mai frumoase, dacă nu ar fi hărțuită. Am renunțat la facultate, pentru că nu era ceea ce am așteptat. În 2012, am rev