Treceți la conținutul principal

Turul grădinii cu arome la EcoCostel

La grădina EcoCostel pe lângă diversitatea de plante, pomi și arbuști pe care o putem vedea și gusta mai putem mirosi multe feluri de arome care vin de la ierburile și plantele ca salvia, rozmarinul, lavanda, melissa, menta, leușteanul, fenicul, origano, borago și multe altele inclusiv florile.

Atunci când vin vizitatori Constantin le arată grădina și le organizează un tur cu arome, adică se culeg câteva feluri de frunze pe care le vom mirosi și savura aroma uleiurilor deosebite ale fiecăreia, se știe că frunzele și florile conțin uleiuri eterice vindecătoare.

Fiecare oaspete, călător care ajunge la EcoCostel, de îndată ce intră pe poartă simte că este ceva deosebit în această grădină, Constantin spune că e datorită diversității ce crește în grădină, energia vitală a naturii te face să te simți mai bine, relaxat și plin de viață.


Grădina arată deosebit și foarte diferit de altele care se întâlnesc la noi, e verde până iarna tîrziu, a creat un model de cărare armonios pe care mergi și ajungi repede în oricare parte a grădinii, legumele, verdețurile cresc în parcele cu forma de cerc și triunghi. Bogată din diversitatea culturilor care cresc aici, de la pomi de nuci, alune, arbuști de pomușoare, legume, flori, plante aromate, până la ierburi sălbatice comestibile ca păpădia, pătlagina, loboda pe care Costel spune că și pe ele le folosește în alimentație. Este preluat din Permacultură și exemplul cum vedem în această grădină alăturea de fiecare pom cresc arbuști dar lîngă arbuști alte plante mai mici.


Proprietarul ne răspunde la multe întrebări care apar între timp ce călcăm pe cărările din grădină, el ne povestește cu entuziasm toate cele descoperite în ultimii zece ani de cînd a descoperit acest model de grădinărit, e vorba de Permacultură, un model ecologic și natural de a lucra cu principiile naturii astfel spune el putem copia ecosistemele naturale pentru a imita mediul natural în folosul nostru și a tot ce viețuește lîngă noi de la microorganisme ca bacterii și ciuperci pînă la macroorganismele din sol râmele și insectele, toate aceastea la un loc crează un sol fertil atunci când mediul natural este în armonie și o mare parte din ce crește este apoi lăsat să fie ca hrană pentru aceste viețuitoare, omul fiind și el prezent în acest process, trebuie doar să urmarească și să mențină echilibrul implicânduse la organizare și mentenanță, așa vede Constantin lucrurile pe care le practică cu succes în acești ani de transformare.Pentru vizitatori oferă să guste și apa cu arome care este pregătită la începutul turului prin grădină EcoCostel, și este simplu de preparat se pun în apă frunzele plantelor aromate ca salvia, rozmarin, fenicul, melissa, menta ce conțin ulei esențial din abundență și se lasă o jumatate de oră, atât și poate dura un tur mai rapid în grădină, dar sunt și persoane care au multe întrebari și vor să descopere mai multe și împreună cu Constantin pot petrece timpul frumos și interesant și cîteva ore în grădină.

Din experiența lui, am aflat că se pot pregăti multe rețete din ierburile și plantele cu arome, toate pentru sănătatea noastră de la infuzii și măcerat până la sucuri verzi, sosuri și supe din urzici, personal a experiementat cu succes pe toate inclusiv a reușit să prepare măcerat pe alcool cu frunze și flori de ierburi uscate și astfel a obținut un elixir de leac.

Credeam că doar vara este activitate pentru vizitatori în grădina lui Constantin, însă am descoperit și toamana multe roade ale grădinii ca smochinele, curmale siberiene sau jujube, cornișoare ceva mai deosebit și desigur strugurii de două soiuri Moldova și Bacan. Dar și plantele aromate se pot găsi pe întreaga perioadă a anului începând primăvara devreme când am fost și am descoperit verdețuri ca mangold, borago, loboda roșie pe care Constantin le folosește la sucurile verzi sau smoothie preparate la blender adăugând pe lîngă aceste verdețuri fructe și câteva frunze de mentă, melissa, salvie ele oferă o aromă cu gust deosebit.Și la întrebarea dacă se pot aduna ierburi aromate din grădină iarna, el nea răspuns rapid, desigur, multe din aceste culturi își păstrează și frunzele la geruri de până la -5 grade, dar și cele uscate se mai pot utiliza direct din grădină, adunând frunze sau chiar lăstarii, crenguțele, și atunci am gustat din infuziile lui deosebite, nu gustasem așa infuzie cu gust de coacăză, dar la infuzat a folosit crenguțele de coacăză neagră și nea spus că adună vara și frunzele care le usucă pentru iarnă. Și cîte mai are, tot felul de ierburi uscate pe care le-am procurat pentru a pregăti infuzii și acasă, deasemeni am primit și cadou pachețele cu ierburi și chiar semințe cu arome pentru condimente, ceva deosebit de rar am descoperit la grădina EcoCostel, natura are atâtea de oferit și multumită lui Constantin asta a devenit posibil să ințelegem mai rapid și simplu.

Pe lîngă plimbarea și discuția noastră din grădină, aici am gustat din fruzele plantelor aromate dar și din fructele și pomușoarele din cele mai rare și gustoase, este binevenit să descoperiți fiecare anotimp din grădina EcoCostel, deoarece natura de aici are ce oferi ceva nou gustului dar și ochilor în fiecare lună a anului, aflasem că Constantin are așa vizitatori locali care au avut idea de a veni în vizită la fiecare anotimp asta pentru ca își doreau să învețe în practică de la Constantin cum să creeze și să îngrijească de așa grădină cu principii din natură și Permacultură.

Vara spune Constantin este cel mai bogat anotimp în culori și roade, pe lîngă turul grădinii am avut ocazia să vedem asfințit de soare de la balconul casei, aici se deschide o imagine a grădinilor din sat unde crește vița de vie și deasemeni ogoarele agricultorilor, galbene de la floarea soarelui și cerealele ce cresc dar și culoarea verde e bogată din lanurile de porumb.


In grădină se poate găsi loc pentru camping, imediat ce am călcat in curtea casei, aici erau călători cicliști care sau oprit peste noapte pentru odihnă la cort chiar pe terasa din grădină, la întrebarea noastră, de unde știu ei de tine, Constantin ne-a răspuns că are profil pe câteva relețele sociale dedicate turismului internațional și local. Aceste website-uri ar fi couchsurfing, airbnb, warmshowers, workaway.

Cine a știut că există hotel de insecte, iată asta a fost incă o descoperire uimitoare la grădina EcoCostel, da, aici este așa căsuță cu crengi, coji, stuf, ierburi unde locuiesc diferite insecte, ele deasemeni sunt parte din ecosistemul naturii și al grădinii, noi știam doar de albini în stupi care și ele sunt prezente la Costel în grădină. Cum ne spune Constantin, insectele nu sunt rele sau bune sau cum le numește lumea dăunători, adevărul este altul dar nu de toți este înțeles și acceptat acest fapt, el a ales să nu lupte cu ele ci să întelegă cum ele pot fi de folos, cum e și e evident, păsările se hrănesc cu multe feluri de insecte și la fel insectele se hrănesc cu alte insecte e o altă lume mai puțin vizibilă în lumea care o trăim și noi dar are echilibrul sau trebuie doar să observam asta.

Grădina lui Costel este situată în satul Roșu în partea de sud a Republicii Moldova, lângă orașul Cahul. Proprietarul Constantin este pasionat de Permacultură - un model de agricultură ecologică, durabilă, sustenabilă, unde are o grădină frumoasă, în care cresc o varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, arbuști de fructe de pădure. Această grădină locală oferă o varietate de semințe organice sau semințe din soiuri sălbatice, rădăcini de plante, flori, arbuști și pomi fructiferi crescuți din semințe.

Rezervați-vă o vizită la EcoCostel din pagina Contact. Serviciile noastre nu sunt taxate, dar este binevenit un sprijin cu o donație. Îți mulțumesc pentru interes!

Apreciați-ne și urmați-ne pe rețelele sociale!
Pagina fanilor Facebook și Instagram


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PREZENTARE PERMACULTURA

Seminar despre Permacultur ă Am fost la Eco-Village Moldova unde am împărtășit timp de o oră experiența și descoperirile în domeniul Permaculturii în propria grădină. Am fost bucuros să răspund la toate întrebările legate de acest subiect. Îmi place să lucrez în colaborare cu natura, mai ales că acest lucru ne poate face viața autosuficientă și durabilă. PRIMĂVARA Primavara in a grădina cu permacultură va fi întotdeauna mai frumoasă și mai plină de natură. Diferența este ușor de recunoscut. Grădina mea este plină de diversitate organică, pomi fructiferi, tufișuri, ierburi, de asemenea, tot solul este acoperit cu fîn, frunziș sau paie care imită mediul natural. În partea stângă, există un teren deschis vizibil, deșert agricol așa cum îl numesc astăzi. Aceasta este marea diferență între grădina cu Permacultură și grădina administrată în mod tradițional. Știm că numai într-o grădină cu Permacultură viața biologică și solul fertil vor fi din ce în ce mai bune în fiecare an, acesta este mod

VLOG - PERMACULTURA IN MOLDOVA LA ECOCOSTEL

Vlog - Permacultura în Moldova Grădina EcoCostel este situată pe același teren al pensiunii EcoCostel, în partea de sud a Moldovei, lângă orașul Cahul, în satul Roșu.  Proprietarul Constantin este pasionat de Permacultură, o metodă de grădinărit durabilă, unde are o grădină frumoasă în care cresc o varietate de plante, ierburi, pomi fructiferi, tufișuri de fructe de pădure.  Această grădină locală oferă o varietate de semințe organice sau semințe de moștenire, rădăcini de plante și flori, tufe tinere și pomi fructiferi.  Constantin, oferă cursuri online și offline folosind metode practice cu exemple.  Veți învăța tot ce aveți nevoie pentru a începe o grădină de la zero, folosind, de asemenea, minimum de timp și resurse.  Metodele pe care le veți descoperi aici sunt naturale și simple, luate din principiile și natura Permaculturii.  În ultimii 9 ani, Constantin a experimentat și a învățat despre grădinăritul ecologic și viața durabilă, astfel că a dobândit atât de multe cunoștințe, iar

AGRICULTORUL VIITORULUI ESTE IN SATUL ROSU

UNIC / Este tânăr, cunoaște limbi străine și repară calculatoare, însă „ascunde” o adevărată comoară în spatele casei, care i-ar face invidioși pe mulți dintre carieriști sau marii businessmeni. Constantin Furtuna din satul Roșu, raionul Cahul, pare la prima vedere un tânăr care nu s-ar deosebi în mulțime, însă când vine mai aproape și începe să vorbească „te scutură” de tot ce-i negativ și stresant și te face să vezi și să înțelegi viața altfel. Nu i se șterge nicio clipă de pe chip zâmbetul, iar fiecare gest transmite o poftă incomensurabilă de viață. A descoperit acasă o altfel de agricultură Spune că s-a simțit mereu contopit cu natura și a venit să studieze ecologia în capitală „pentru a întinde o mână de ajutor celei care ne ține în viață”. „Natura este în pericol din cauză că omul își dorește tot mai multe de la ea fără să-i pese că ea poate oferi lucruri cu mult mai frumoase, dacă nu ar fi hărțuită. Am renunțat la facultate, pentru că nu era ceea ce am așteptat. În 2012, am rev